Bedtijd en Ontspanning

Het tutje, een vaste bondgenoot.

Voor kinderen is tutten een natuurlijk instinct. Deze handeling, die hen in de eerste plaats in staat stelt om zich te voeden, heeft ook een kalmerend en rustgevend effect en draagt bij tot de goede vorming van het verhemelte en de mond.

30-1394561333949

De zuigreflex is een belangrijk natuurlijk instinct bij het kind. Het laat niet enkel toe zich te voeden, maar kalmeert en sust ook. Bovendien bevordert tutten de coördinatie tussen de ademhaling en het slikken, de stimulatie van de gezichtsspieren en de goede ontwikkeling van de mond. Het speentje speelt bijgevolg een belangrijke rol. Daarom is het belangrijk een goed ontworpen product te kiezen dat perfect is aangepast aan de mond van het kind en dat een goede verdeling verzekert van de druk op de tong en op het verhemelte. Het is net de activiteit van de tong tijdens het zuigen, die druk uitoefent op het verhemelte en zorgt voor de verbreding, waardoor de correcte vorming van de mondholte kan plaatsvinden.

Volgens een studie gepubliceerd in Paediatrics, het officiële tijdschrift van de American Academy of Paediatrics, zou het gebruik van een tutje tijdens het slapen helpen om het risico van wiegendood te verminderen, omdat de ademhaling wordt vergemakkelijkt door de positie van de tong en de minder diepe slaap van de baby. Je moet niet enkel een speentje met de juiste kenmerken kopen, het moet ook nog correct worden gebruikt. Eerst en vooral is het heel belangrijk om het tutje niet in gesuikerde vloeistoffen te dopen, want dit kan tot cariës leiden en het kind al heel vroeg gewend maken aan overdreven zoete smaken. Bovendien is het beter om je baby zijn tutje niet te geven zodra hij begint te wenen, want dat is de manier die hij gebruikt om met zijn ouders te communiceren. Ten slotte is de gebruiksduur belangrijk: de minister van gezondheid raadt aan om vanaf 24 maanden het gebruik te ontmoedigen en na 36 maanden te stoppen.

Over hetzelfde onderwerp

Artikel

Artikel

Artikel