Foetusmeting: hoe wordt ze berekend?

De lengte en het gewicht van de foetus kunnen veel vertellen over zijn gezondheid en hoe hij eruitziet. Volg het advies van het Chicco Baby Research Center om de omvang van de foetus te meten.

come-cresce-il-feto

Regelmatige check-ups en echo’s laten uitvoeren: door de foetus te meten, kunnen moeders en vaders de regelmatige groei van hun kind opvolgen en het kind leren kennen.
 

De lengte en het gewicht van de foetus kennen: een veelvoorkomende wens

Tijdens de zwangerschap is het niet meer dan normaal dat de toekomstige ouders willen weten of hun baby normaal groeit, hoe hij eruitziet en zijn lengte en gewicht willen kennen. De regelmatige doktersbezoeken en controles draaien hier dan ook grotendeels rond. Het gewicht en de lengte gemeten aan de hand van een echo zijn twee parameters die de goede ontwikkeling van de baby kunnen aantonen.
 

Het berekenen van de foetusmeting

Er zijn twee routine echoscans tijdens de zwangerschap. De eerste obstetrische echo wordt uitgevoerd aan het eind van het eerste trimester en aan de hand hiervan kan de cranio-sacrale lengte worden bepaald, de lengte van het hoofd tot het sacrum of heiligbeen. Op dit punt is het nog niet mogelijk om de totale lengte te meten, omdat de foetus op een bolletje zit. Vanaf de 14e week is het mogelijk om een zogenaamd morfologische echo te maken, waarmee de lengte van de foetus kan worden bepaald van het hoofd tot de hielen, alsook de lengte van de bovenarm en het dijbeen.
 

Als je de foetuslengte wilt kennen zonder te wachten op de volgende echo, kan je een onlinerekenapplicatie gebruiken waarop je de lengte van het dijbeen ingeeft, een parameter die werd gemeten tijdens de vorige echo. De foetuslengte bedraagt ongeveer 7 keer de dijbeenlengte. Het gewicht van de foetus wordt berekend aan de hand van de afstand tussen de twee oren - of de bipariëtale diameter - en de buikomtrek. In beide gevallen zijn de resultaten slechts een indicatie.

Over hetzelfde onderwerp

Artikel

Artikel

Artikel