Het Chicco Baby Research Center analyseert hoe spelen de groei van baby’s beïnvloedt. Ontdek het meest geschikte speelgoed voor de gezonde ontwikkeling van je kind op elke leeftijd.
Vanaf hun eerste levensmaanden verstevigt spelen de band tussen jou en je baby die zichzelf en de wereld om zich heen volop begint te ontdekken. Het ontwikkelingsproces van je kind wordt sterk beïnvloed door de stimulansen en input die hij krijgt uit zijn omgeving. Plezier maken met mama en papa is erg belangrijk. De baby leert hun acties na te bootsen, wat goed is voor de ontwikkeling van de motoriek, het zelfbewustzijn en eigenbeeld.
De interactie van de baby tijdens de eerste maanden
Een pasgeboren baby wordt aangetrokken door het gezicht van zijn moeder en door felle kleuren. Wanneer hij 2 maanden is, begrijpt hij het verband tussen beweging en geluid en op 3 maanden grijpt hij naar en laat hij voorwerpen bewegen. Op 5 maanden heeft de baby al een transitievoorwerp, zoals een knuffeldier of een dekentje. Op 6-7 maanden begint hij te begrijpen dat voorwerpen ook bestaan als je ze niet kunt zien. Op 9 maanden grijpt hij dingen vast, raakt hij dingen aan en wil hij alles wat hij te pakken krijgt ‘proeven’. Er zijn verschillende soorten babyspeelgoed op de markt die elk focussen op een specifiek aspect van de ontwikkeling en daarom geschikt zijn voor een bepaalde leeftijd.
Babyspeelgoed: ideetjes voor elke leeftijd
Wat kies je voor jouw baby uit al die activiteiten? Vanaf de derde maand kan je je baby laten spelen met stoffen en glanzende kaartjes, die hij kan verfrommelen of scheuren, met warme en koude materialen, of met rammelaars die geluid maken. Op 5-6 maanden kan je je baby zijn eerste knuffelbeest geven en vanaf deze leeftijd is ook speelgoed om de zintuigen te ontwikkelen of actiespeelgoed nuttig. Voor baby’s zijn speeltjes voor wandelwagens ook een gezonde afleiding tijden wandelingen in de stad of het park.
Spelletjes voor groeiende kinderen: beweging... en meer
Vanaf 2 jaar werkt je kind volop aan zijn motoriek: lopen, springen, gooien en zijn evenwicht leren bewaren. Beweging verbetert deze motorische vaardigheden, bevordert de coördinatie en is goed voor het evenwicht. Verstoppertje spelen, tegen een bal trappen, springen op één been of kegels omgooien, de mogelijkheden zijn eindeloos. Deze activiteiten worden afgewisseld met rustigere spelletjes, zoals een gezelschapsspelletje, die de basis zijn voor een gelukkige groei.