Zorg voor een duidelijke structuur
Een vaste dagelijkse structuur is heel belangrijk. Maak je kinderen elke dag rond dezelfde tijd wakker (hetzelfde geldt voor bedtijden - zorg dat ze niet later dan half tien in bed liggen, zeker de jongsten niet) en ontbijt samen. De ochtend is voor kinderen normaal gevuld met school, maar ook als ze thuis zijn, is het belangrijk om de ochtend te reserveren voor ‘schooltijd’. Oudere kinderen hebben vaak huiswerk of online lessen die ze moeten volgen. Jongere kinderen kunnen creatieve projecten doen: zoutdeeg, zelf slijm maken (kies voor versies zonder wasmiddel, dat is veiliger), origami, ‘boetseren’ met aluminiumfolie, enzovoort. Of laat ze tekenen, oefenen met schrijven of andere activiteiten doen die ze normaal ook op de peuterspeelzaal of bij de kinderopvang doen. Zo houd je de dingen normaal en wordt hun vertrouwde structuur niet verstoord.
Dingen om thuis te doen met de kinderen
Alles kan, van dansen tot simpele sportieve activiteiten. Gestructureerd of helemaal vrij, het belangrijkste is dat je met ze meedoet: een mooie kans om samen lekker te bewegen en plezier te maken. Dagelijkse beweging is heel belangrijk voor kinderen, vooral als de normale sportactiviteiten stilliggen. Het is goed voor hun motorische ontwikkeling en voorkomt verveling. Wie een tuin of balkon heeft, kan dit soort activiteiten buiten doen, maar er zijn ook heel veel sportieve activiteiten en oefeningen die je binnen kunt doen. Zo kan iedereen, volwassenen en kinderen, in beweging blijven.
Bordspellen voor kinderen
Als je binnen moet blijven, is dat een mooie gelegenheid voor een leuk bordspel met papa en mama en broertjes of zusjes. Spelletjes kunnen heel leerzaam zijn (link naar het artikel over educatief spelen). Door spellen te spelen leren kinderen belangrijke vaardigheden, zoals omgaan met anderen en ‘spelen volgens de regels’.
Tien dingen om thuis te doen met de kinderen
De Italiaanse vereniging voor preventieve en sociale kindergeneeskunde (SIPPS) heeft een lijstje gemaakt met tien spelletjes en activiteiten voor thuis die goed zijn voor de emotionele en cognitieve ontwikkeling van je kind.
- Meehelpen met klusjes in huis, zoals de was doen, stofzuigen, opruimen. Tijd doorbrengen met papa en mama en hun gedrag kopiëren, zijn heel goed voor de cognitieve en emotionele ontwikkeling. Je kind oefent zijn grove en fijne motoriek en met interactie met andere mensen.
- Zelf leren aankleden: als ouders vinden we het vaak lastig om ons kind dingen zelfstandig te laten doen, het is makkelijker om het even snel zelf te doen. Grijp deze kans aan om dit soort dingen elke dag stap voor stap met je kind te oefenen.
- Samen aan de slag in de keuken: laat je kind een gehaktbal maken, sinaasappels persen, een banaan pellen of een ei koken: niets geeft zoveel voldoening als iets opeten of drinken wat je zelf hebt gemaakt.
- Voorwerpen rijgen of groeperen: basisbegrippen als optellen en aftrekken kun je heel goed oefenen met leuke spelletjes en activiteiten. Leer je kind voorwerpen te groeperen die bij elkaar horen, kettingen en armbanden te rijgen van macaroni, of fruit in mandjes te verzamelen.
- Knopen en strikken met touw of lint: met een stukje kleurig touw kun je alle kanten op. Oefen met knopen leggen, of leer eerst veters strikken, handig voor de gymles.
- Spelletjes met een bal, prop papier of koord: deze activiteiten kun je thuis doen en zijn gericht op samenwerking. Je speelt ze met twee of meer kinderen, of met ouders en kinderen. Ze stimuleren soepele beweging, socialisering en bewustzijn van de omgeving. Maak voor binnenspelletjes eens een bal van een prop papier met plakband, dat maakt een stuk minder lawaai.
- Verhalen voorlezen en tot leven brengen: gebruik voor elk personage een andere spreekstijl en –toon om het verhaal tot leven te brengen. Zo creëer je een bijzonder rustmomentje samen met je kind. Vooral de avond is een uitgelezen moment om voor te lezen, je kind valt er gemakkelijker door in slaap.
- Spelen met verschillende formaten dozen: bouw huizen, auto’s, vliegtuigen, zwaarden, schilden en helmen. Met niet meer dan een schaar, tape en lijm knutsel je een auto, ruimteschip of ander bouwwerk waarin je kind zich piloot, astronaut, ridder of prinses kan wanen.
- Samen springen en dansen op muziek: dansen, lekker rondspringen en de bewegingen van papa en mama nadoen. Het geeft kinderen de kans om even uit te razen en hun gedachten te verzetten in deze bijzondere tijd.
- Zingen, alleen of samen. Luisteren naar anderen en naar jezelf, eenvoudige liedjes onthouden en leren rijmen, het zorgt er allemaal voor dat je kind beter leert praten.