Je baby wil de wereld om zich heen ontdekken en test daarom zijn ontluikende motorische vaardigheden…
Je kleintje groeit, zijn fysiek wordt steviger en zijn bewegingen zijn steeds meer gecoördineerd. Je baby begint zich te verplaatsen in zijn onmiddellijke omgeving door te kruipen op handen en voeten of door gebruik te maken van andere technieken om zich voort te bewegen. Later (meestal rond zijn 1e verjaardag) zal het langverwachte moment volgen waarop hij zonder hulp kan rechtstaan en zich aan zijn eerste aarzelende stapjes zal wagen. Dit is voor hem echt een hele uitdaging: deze nieuwe vorm van zelfstandigheid laat hem toe zich op zelfstandige manier te verplaatsen om verschillende kamers te gaan ontdekken en om voorwerpen die vroeger buiten bereik lagen eens grondig te onderzoeken. Deze vorderingen maken hem tevreden en zetten hem aan tot nieuwe experimenten. Zo bereikt hij nu ook tafels en andere meubels en zal hij op de zetel, stoelen en kussens proberen te klimmen, wat ouders wel eens bang kan maken!
Al deze pogingen, die niet altijd even succesvol zijn, ontwikkelen zijn motorische coördinatie en zijn evenwicht, maar ook zijn gevoel van veiligheid en zijn zelfvertrouwen. Ze geven hem de indruk dat hij nu eindelijk 'groot' is.
Verlies echter nooit uit het oog dat elk kind zijn eigen ontwikkelingsritme heeft op vlak van motoriek, maar ook op andere vlakken. En dat moet gerespecteerd worden, zonder te beginnen vergelijken. Je kunt je baby wel de kans geven om zijn motorische vaardigheden te stimuleren aan de hand van speelgoed dat speciaal bestudeerd werd om zijn vorderingen te kunnen volgen. Een loopstoel bijvoorbeeld laat het kind toe om zich te verplaatsen in huis of in de tuin, eerst met de hulp van zijn ouders en vervolgens helemaal alleen. Het kind kan hem duwen, erin klimmen of hem gebruiken om een paar stapjes te zetten, hij kan zijn favoriete spulletjes erin meenemen en op ontdekking gaan...