Speelgoed

Bewegen in alle vrijheid.

Tijdens zijn eerste levensmaanden heeft een baby behoefte aan vrijheid om zijn motoriek te kunnen ontwikkelen die heel geleidelijk aan evolueert.

18-1394558615616

De maanden gaan snel voorbij en maand na maand verwerft je baby nieuwe emoties. Zijn dagen zijn niet enkel meer ingedeeld aan de hand van maaltijden en dutjes. Hij verrast ons nu ook met zijn prachtige glimlach en zijn leuke speelpogingen. Hij wordt nieuwsgierig en begint zijn omgeving te ontdekken met behulp van steeds beter gecoördineerde bewegingen. Hij kan nu zijn hoofd opheffen en bewegen en hij pauzeert steeds meer bij speelgoedjes die hij probeert te grijpen met zijn handen. Dit is het moment om hem op een zachte en kleurrijke activiteitenmat te leggen, zodat hij zijn omgeving kan observeren en vooral om in alle vrijheid zijn motorische ontwikkelingen te testen.

Om te slapen leg je je baby best op zijn rug, maar wanneer hij wakker is - en vooral tijdens het spelen - is een buikhouding echter interessanter. Deze positie stelt hem immers in staat om zijn nek- en armspieren te verstevigen om voortdurende druk op het hoofd te vermijden. Beetje bij beetje zal de baby proberen draaien om zich op zijn rug of buik te leggen, en vervolgens zal hij proberen kruipen om een voorwerp dat hem boeit te bereiken. 

Op dat moment moet je hem de juiste spullen aanreiken: een activiteitenmat is ideaal voor zijn eerste spelletjes, met kleurrijke speeltjes en rammelaars, naast licht- en geluidseffecten en eenvoudige melodieën.

Op de rug kan baby spelen met voorwerpen die zijn opgehangen en die van plaats kunnen worden veranderd om andere combinaties te maken. Wanneer hij op zijn buik ligt, zal hij de diertjes proberen grijpen en de verborgen vormen zoeken, en voelen en duwen om geluidjes te maken. Zijn vooruitgang zal hem aanzetten om nieuwe dingen uit te proberen. In deze kleine kleurrijke wereld kan de baby, geleid door zijn nieuwsgierigheid en aangemoedigd door deze nieuwe vaardigheden, zijn zintuiglijke, cognitieve en motorische vaardigheden verfijnen.

Over hetzelfde onderwerp

Artikel

Artikel

Artikel