Nu de scholen dicht zijn en onze dagelijkse structuur wegvalt, worstelen veel ouders met de vraag: wat vertel ik mijn kinderen over corona en hoe leg ik het uit? Het allerbelangrijkste: wek met je woorden of houding niet de indruk dat je je zorgen maakt.
Corona en kinderen: straal vertrouwen uit
Zorg dat je als volwassene over voldoende betrouwbare informatie beschikt, voordat je met je kinderen in gesprek gaat over corona. Spreek rustig en direct en tref een goede balans tussen aan de ene kant uitleggen waarom veel mensen ziek worden, en aan de andere kant geruststellen dat er in ons land veel ziekenhuizen en goede dokters zijn. Leg ook uit dat kinderen minder vatbaar zijn dan volwassenen en dat maar heel weinig kinderen onder de 15 ziek worden. Kinderen die wél ziek worden, hebben alleen last van hoesten en een verstopte neus, omdat jonge mensen een efficiënter immuunsysteem hebben. Het belangrijkste is dat je vertrouwen uitstraalt.
Wanneer begin ik erover?
Dit soort onderwerpen kun je het beste ‘s morgens bespreken, ’s avonds lijken dingen altijd spannender. En als je iets ‘s morgens aankaart, hebben de kinderen nog de hele dag om erover na te denken en vragen te stellen.
Gebruik bekende voorbeelden
Bespreek bijvoorbeeld de griep, waar kinderen al ervaring mee hebben. Ze weten hoe het is om verkouden te zijn, keelpijn of koorts te hebben en kunnen goed begrijpen dat het coronavirus wordt overgedragen door contact met andere mensen en als je op drukke plaatsen blijft. Natuurlijk moet je ook uitleggen dat dit een nieuwe situatie is, een nieuw virus, waarvoor nog geen medicijn of vaccin gevonden is (zo’n speciale prik kennen kinderen al). Vertel ook dat er deskundigen zijn die als ‘superhelden’ werken aan een oplossing waar we het virus mee kunnen verslaan.
We moeten voorzichtig zijn, maar bang zijn is niet nodig
Leg uit dat er geen reden is om bang te zijn, maar dat het wel belangrijk is om voorzichtig te zijn en je aan een aantal eenvoudige regels te houden:
● Was altijd goed je handen als je naar de wc bent geweest, of na het niezen of hoesten: laat kinderen zien hoe ze hun handen moeten wassen – op internet zijn hierover verschillende kindvriendelijke filmpjes te vinden – en leg uit dat ze lang genoeg moeten wassen (twee keer achter elkaar het liedje “Happy birthday to you" zingen).
● Thuisblijven: een andere belangrijke regel is om het virus niet te verspreiden, om te voorkomen dat andere mensen ziek worden en vooral om zwakkere mensen te beschermen, zoals mensen die al een andere ziekte hebben of al heel oud zijn en niet zo gemakkelijk beter worden. Daarom moeten we, ook nu de scholen dicht zijn, zoveel mogelijk thuisblijven en alleen de deur uitgaan voor noodzakelijke dingen (zoals boodschappen doen of om te gaan werken).
Coronanieuws: stel kinderen niet teveel bloot aan nieuws en berichten op televisie
Houd in de gaten hoeveel je kinderen worden blootgesteld aan nieuws over het virus. Voorkom dat ze te veel en te vaak nieuwsberichten over het virus meekrijgen. Vergeet niet dat kinderen echte sponzen zijn, ze nemen alles op dat ze zien. We moeten het goede voorbeeld geven door de overheidsrichtlijnen op te volgen, maar we moeten er geen groot drama van maken.
Neem de tijd om over het virus te praten en wees alert op tekenen van angst
Probeer af en toe even rustig de tijd te nemen om de situatie met je kinderen te bespreken. Luister naar al hun vragen, ook steeds terugkomende of tegenstrijdige vragen, en geef eerlijk antwoord. Vermijd teveel details, dat kan onrust geven. Neem hun twijfels en angsten serieus, ook als ze overdreven lijken: het belangrijkste is dat je er voor ze bent en stabiliteit biedt. Wees alert op tekenen van angst of ongerustheid, zoals veranderingen in gedrag of lichamelijke klachten met een psychische oorzaak. Jonge kinderen kunnen zich wat kinderlijker gaan gedragen. Ze willen bijvoorbeeld in het grote bed slapen, of zijn expres stout om de aandacht op zichzelf te richten in plaats van op het virus waar iedereen het steeds over heeft.
Dagelijkse structuur is voor kinderen heel belangrijk
Probeer de dagelijkse structuur zoveel mogelijk vast te houden. Reserveer bij kinderen in de schoolleeftijd de ochtenduren voor huiswerk en houd de middagen vrij voor speeltijd. Teken- of knutselprojecten zijn belangrijk. Het is ook een leuk idee om van die projecten een foto te maken en naar opa’s en oma’s, ooms en tantes te sturen. Stel je kinderen gerust en probeer je normale dagstructuur aan te houden. Eet elke avond op dezelfde tijd, kijk samen een film, breng ze naar bed en maak ze wakker op de gebruikelijke tijden. Moedig waar mogelijk buitenspelen aan (in eigen tuin), wissel gestructureerde spellen af met vrij spelen. Gebruik digitale media om je kinderen contact te laten houden met vrienden en familie.
Benut deze pandemie om meer tijd met het gezin door te brengen en geniet van meer tijd met je kinderen. Met een positieve houding help je jezelf en je hele gezin. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel waar iedereen sterker en beter van wordt.