Welzijn en Bescherming

In geval van koorts.

Koorts is een natuurlijke verdedigingsreactie van het immuunsysteem wanneer we worden geconfronteerd met de agressie van een virus of bacteriën, toch maakt ze ouders vaak ongerust...

14-1394557058503

Koorts is een vaak voorkomend fenomeen, vooral bij kinderen. Het is een mechanisme van het lichaam om zich te beschermen tegen bacteriën en virussen. Deze micro-organismen overleven immers moeilijk bij een hoge temperatuur, waardoor koorts een goed manier is om ze te lijf te gaan. De stijging van de lichaamstemperatuur is dus een normaal en noodzakelijk fenomeen dat bewijst dat het immuunsysteem van het kind correct functioneert. 

Toch maakt koorts, zoals je vast weet, ouders vaak bang, vooral als ze hoog is bij een erg jong kind. Het is aan te bevelen het immuunsysteem van het kind zijn werk te laten doen, ten minste tijdens de eerste fasen tot de koorts oploopt tot ongeveer 38/38,5°C of het kind tekenen vertoont dat het er last van heeft of zich slecht voelt. Het is in elk geval raadzaam om vóór het toedienen van ongeacht welk geneesmiddel eerst een kinderarts te raadplegen en hem de evolutie van de koorts, de duur, de ziekteverschijnselen en het gedrag van het kind te beschrijven, alsook elk contact met zieke personen.

Uiteraard moet de kinderarts ook weten op welke manier je de koorts hebt gemeten. Het is aanbevolen om ze tijdens heel de ziekte op dezelfde manier te meten.

Wat kan je doen wanneer een baby koorts heeft? Krijgt je kindje borstvoeding, dan blijf je hem ook nu borstvoeding geven. Is hij al wat groter en heeft hij geen eetlust, dan forceer je hem best niet maar bied je hem vaker kleinere maaltijden aan. Je kind moet vooral veel water, kruidenthee, kamillethee, ... drinken. Kleed hem niet te warm of dek hem niet te warm onder en houd hem zo kalm mogelijk. Het is ook aan te raden hem zoveel mogelijk te laten slapen, zodat zijn immuunsysteem zijn werk kan doen om je kindje sneller te helpen genezen.

Over hetzelfde onderwerp

Artikel

Artikel

Artikel