Dicht bij jou...

Ook al wordt het aangeraden om dicht bij je baby te slapen, hem in je eigen bed leggen, kan gevaarlijk zijn.

32-1394561781761

Tijdens de eerste dagen en weken willen mama en papa altijd dicht bij hun baby zijn. Deze behoefte wordt 's nachts nog sterker aangevoeld. Vooral mama wil hem dicht bij haar om hem te voeden, te verzorgen en te beschermen. 

Het kind wordt ook gerustgesteld door de aanwezigheid en nabijheid van zijn moeder, die hem een gevoel van veiligheid geeft en onmiddellijk reageert op al zijn behoeften.

Tegenwoordig denken experts dat deze nabijheid positief is, niet enkel voor het geruste gemoed van de ouders, maar ook voor de groei van de baby, die zijn biologisch ritme afstelt op dat van zijn ouders. 

Bovendien zouden volgens recente studies baby's die in dezelfde kamer slapen als hun ouders, maar niet in hetzelfde bed, minder blootgesteld zijn aan het risico op wiegendood.

In het licht van deze elementen is het niet vreemd dat moeders dicht bij hun kind slapen, zelfs in hetzelfde bed. Het is ook handig om niet telkens te moeten opstaan om hem te voeden of te kalmeren.

Toch wordt het ten zeerste afgeraden om de baby in het ouderlijk bed te laten slapen, omdat dit bepaalde risico's inhoudt!

Voor een zuigeling kan de warmte die ontstaat onder de dekens door de aanwezigheid van de volwassenen te hoog zijn en zelfs gevaarlijk. Bovendien kan de mogelijkheid niet worden uitgesloten dat de moeder, al slapend, te dicht bij het kind komt en hem per ongeluk verstikt.

Het is dus aan te raden om in dezelfde kamer te slapen als je baby, maar niet in hetzelfde bed. Het is ook wenselijk om een wieg te gebruiken die naast het ouderlijk bed kan staan, dichtbij mama, maar in alle veiligheid, voor een kalme en serene nacht.

Over hetzelfde onderwerp

Artikel

Artikel

Artikel