Lastige rugpijn

Wanneer de buik van de toekomstige mama begint te wegen, neemt ze een houding aan die lastige rugpijn kan veroorzaken.

file

Rug- of lendenpijn is een typische zwangerschapskwaal die de kwaliteit en de duur van de slaap kan aantasten, maar ook het algemene welzijn van de aanstaande mama. Dit fenomeen komt hoofdzakelijk voor tussen de 5e en de 7e maand van de zwangerschap en treft ongeveer 50% van de vrouwen. 25% van hen constateert een variërende slaapduur, ook na de bevalling.

Deze pijn wordt in hoofdzaak veroorzaakt door de lokale gewichtstoename aan de buikstreek, die zorgt voor een verplaatsing van het zwaartepunt en een wijziging in de houding van het hoofd, de schouders, de ruggengraat en de knieën om het evenwicht te kunnen bewaren. Deze wijzigingen verhogen de druk op de ruggengraat en dan vooral op de lenden, waardoor er op die plaats pijn ontstaat.

Om het extra gewicht te helpen dragen, bestaat er speciaal ondergoed om de borsten, de buik en de rug beter te ondersteunen. Ook speciale zwangerschapskussens kunnen het probleem verlichten tijdens de slaap en een aangename slaaphouding bieden, wat tot een betere slaapkwaliteit leidt.